fruits

Osim slika i teksta, da bi ste napravili efikasnu prezentaciju, možete koristi i paletu alatki za crtanje koja se nalazi u dnu same radne površine.

U prethodnoj lekciji je pomenuta alatka tekst ali ću sada malo da se detaljnije pozabavim ovim alatkama koje dolaze sa ovom paletom

 

impress slika 10

Ovaj skup alatki je namenje ubacivanju oblika – objekata odnosno teksta na površinu slajda.

Ono na šta bih Vam odmah ukazao a što ćete često koristiti su :

Linija – crta liniju po slajdu. Kada izaberete ovu alatku, sa desne strane će Vam se pojaviti skup alatki preko kojih ćemo odrediti parametre linije (debljinu, oblik, providnost, da li će i na kojoj strani imati strelicu itd)

Savet: kada crtate liniju a želite da bude skroz prava, morate držati taster Shift i linija će biti savršeno prava bilo da je horizontalna ili vertikalna odnosno dijagonalna

Sledeća stavka je strelica – sve rečeno za linije važi i za strelice

Nakon strelica idu pravougaonik i elipsa – oblici koje možet ubaciti i prema svojim potrebama promenuti (u krug ili kvadrat) sa desne strane, kada je oblik selektovan možete promenuti boju objekta, debljinu linije, providnost itd. Ista priča – držite taster Shift i dobićete kvadrat ili krug pravilnog oblika.

Sledeća alatka je tekst – korisna alatka koju ćete često koristiti. Jednostavno, tekst postavljate bilo gde na površini, kucate i pomerate uokvireni boks po površini slajda. Na tekst se mogu primenuti svi oblici formatiranja (gornja i desna paleta alatki) – možemo promeniti veličinu fonta, vrstu fonta, boju, zadebljanje ….

Sledeća je alatka krive – crtate krive prema svojim potrebama.

Ukoliko pravite dijagrame sledeća alatka je za Vas. Preko nje crtate veze između dva objekta na slajdu. Da pretpostavimo da ste napravili dva kvadrata, preko tekst alatke otkucali i pozicionirali tekst na kvadratima, preko konektora ćemo povezati ili napraviti vizuelnu vezu između objekata.

Ostale alatke imaju za cilj da nacrtaju određene oblike ( u zavisnosti koji oblik odaberete)

Posebno bih Vam ukazao na zadnju paletu alatki galeriju fontova

impress slika 11

 

Ovde možete izabrate različite oblike teksta i slova - izaberete tip efekta, prebacite na površinu slajda i potom prepravite tekst u tekst koji Vam je potreban. Zgodna alatka ako želite da malo ulepšate prezetaciju