fruits

Obrasci se koriste za pregledniji unos i prikaz podataka iz tabele koju smo prethodno odredili.

Dobro odrađen obrazac znatno će olakšati unos podataka u odredjenu tabelu. Zapamtite korišćenje tabela za unos podataka jednostavno nije praktično te se zato uvek koriste obrasci za taj posao.

Izrada obrasca uopšte nije komplikovana, vrlo je jednostavna i potrebno je samo da odgovorimo na par pitanja i obrazac je napravljen.

Kliknućemo na Form i iz dela ekana Task odabraćemo Use wizard to create form. Ispred nas će se pojaviti sledeći ekran:

 

formwizard1

 

Sam proces se sastoji iz 4 koraka. Prvo ćemo izabrati tabelu u koju podatke želimo da unosimo preko obrasca. To činimo tako što iz padajućeg menija Tables or queries, izaberemo tabelu koja nas interesuje. U našem slučaju to je tebela pod nazivom „Tabela podataka“.

U donjem delu se nalaze dva prozorčeta i to Available fields i Fields in the form

Prvi prozorčić služi za biranje polja u tabeli. Označimo polje, pritisnemo dugmence sa strelicom i ono je prebačeno u prozorčić sa poljima u obrascu. Redosled prebacivanja može da se menja tako da možete prvo ubaciti polje “beleška“ pa onda neko drugo polje. Dugmići sa kontra strelicom služe za vraćanje ubačenih polja. Ne morate sva polja da prebacite ali je to poželjno.

 

formwizard2

 

U našem slučaju ostavljeno je polje ID dok su ostala polja ubačena.

Prelazimo na sledeće polje a to je Arrange controls. Izgled ekrana je sledeći:

 

formwizard2 a

 

Ovde imamo izbor 4 oblika obrasca. Kliknite na onaj koji vam najviše odgovara mada vam savetujem da izaberete prvi od ponuđenih. Kasnije se taj izgled može modifikovati .

Sledeća stvar je da izaberemo stil obrasca. Izgled ekrana je sledeći:

formwizard3

 

Ovde biramo boju i izgled konture ivice polja. Ovaj korak je stvar ličnog ukusa svakog korisnika.

I najzad poslednji korak je da obrascu odredimo jedinstveno ime.

Kada smo napravili obrazac i odredili mu ime, kliknemo na njega i krenemo sa unosom podataka u odredjenu tabelu. Medjutim postoji mogućnost da napravljenom obrascu promenimo izgled. Jednostavno obeležimo obrasac, kliknemo desnim tasterom miša i izaberemo opciju Edit. Sledeći ekran bi trebao da se pojavi

 

formedit

 

Kliknemo na neko polje i premestimo ga ili mu promenimo dimenzije prema našim potrebama.

Kada unosimo podatke u obrazac, na kraju unosa podatka u odredjenu polje, pritisnemo Enter ili Tab za prelazak u novo polje.

Na dnu obrasca postoji traka sa alatima prilagodjeni obrascima i ona izgleda ovako:

 

navigacija formulari

 

Obratite pažnju na četri strelica, srednje dve služe za prethodni i sledeći unos dok prva i zadnja služe za odlazak na prvi odnosno zadnji unos. Naravno, strelica sa malim suncem služi za prelazak u prvi prazan obrasac za unos podataka.

Dugme sa dvogledom služi za pronalaženje određenog podatka u tabeli na koji je vezan obrasac ono je namerno stavljeno na prvo mesto obzirom da se u svakodnevnom radu često koristi da bi se pronašli podaci u bazi.

Obzriom da se radi o kursu koji predstavlja uvod u ovaj zanimljiv program, ne bih se više zadržavao na  obrascima.