fruits

Za potrebe ove lekcije moraću ponovo da se vratim na primer fakture. Uradili ste fakturu, sve dobro funkcioniše ali možete malo ubrzati unos podataka u fakturu i to onih koji se recimo odnose na naziv robe. Kako?

Jednostavno, uđete u padajući meni Tool, odaberete AutoCorrect options, u dijalogu koji sledi u polju Replace unesete neku šifru koju vi odredite (npr. mm) a u polju With stavite pun naziv robe ( mikromodul). Kliknete na New i izraz ulazi u donji deo. Vratite se u vašu fakturu i kod unosa u bilo koju ćeliju kada otkucate vašu tajnu šifru (u primeru mm) biće zamenjena automatski sa onime što ste odredili (mikromodul).

auto corect

 

Ovo vam može izgledati smešno ali zna dosta da ubrza posao oko unosa nečega što se stalno ponavlja.

Savet: kada određujete reči koje će se automatski promenuti gledajte da to ne budu reči koje se koriste u svakodnevnom pisanju. Možete napraviti i neku svoju tajnu šifru tipa mm1, mm2 i odrediti u šta će se ta šifra automatski pretvoriti . Takođe, možete napraviti sebi i neku tabelu sa svim šiframa koje će se automatski promenuti u određen tekst kada budete kucali i takvu tabelu držati pored kompjutera