fruits

Pod pretpostavkom da ste instalaciju završili uspešno, ušli ste u administratorski deo i sledeći ekran bi trebao da se pojavi ispred Vas.

1pocetni ekran

Ako se prvi put srećete sa administratorskim delom, možda izgleda strašno ali nije tako. Prvi korak koji ćemo uraditi je da izaberemo globalnu konfiguraciju (sa leve strane – odsek Configuration – Global configuration i dobijamo sledeći ekran:

2global configuration

Prvo što ćemo uraditi je da sajt deaktiviramo za posetioce – tj da ne gledaju instalacioni primer na kome ništa ne piše (bar ništa značajno ne piše).

3 site online

Ukucaćemo ime sajta (prvi red) , izabrati u delu Site Offline – Yes (druga red) potom pritisnuti u gornjem levom uglu Save. Promene su sačuvane, posetioci više neće videti sajt već pozdravnu poruku koju možete promeniti tako što ćete ukucati šta želite u polju Custom message.

Za početak, kada smo u Configuraciji možemo i da ukucamo meta podatke o sajtu kako bi Vas posetioci lakše preko pretraživača našli.

4 meta

Popunite prazna polja s tim što ćete kod Site Meta Keywords ukucavati ključne reči sajta sa zarezom i razmakom iza zareza.

Kada završimo u gornjem levom uglu kucamo Save &Close i ponovo smo na glavnoj strani administratorskog dela.

Sami meniji administratorskog dela se nalaze u gornjem delu i izgledaju :

6 meniji

U svakodnevnom radu najviše ćete koristiti padajuće menije Menus, Content i Extension dok ćete ostale manije tu i tamo koristiti.

Da bi smo izašli iz administratorskog dela, moramo iza gornjeg desnog ugla da izaberemo logout kao što se iz priložene slike i da videti.

5 izlazak

Pored dugmeta sa točkićem se nalazi i naziv vašeg sajta (u mom slučaju je to linkovia) i kad na njega pritisnemo u novom prozoru ćete se naći u delu sajta koji posetioci vide. Ovo je dosta korisna i vrlo značajna stvar koju ćete često koristiti da bi proverili promene koje ste napravili u administratroskom delu kako izgledaju u delu za posetioce.