fruits

Joomla je skripta koja se stalno menja. Tim programera konstantno radi na unapređenju same skripte ali isto tako i na otklanjanju grešaka i bezbednostnih pretnji. Kada se otkrije greška koja može predstavljati potencijalnu opasnost po sam joomla sajt, tim programera ispravi grešku i to objavi kroz novu verziju. Dobro je da ne moramo ponovo instalirati i podešavati sajta već je potrebno ažurirati sam sajt.

Pojava nove verzije je vidljiva kada se ulogujemo na administratorski deo sajta i to u gornjem delu panela se pojavljuje sledeća poruka_

 

1 poruka

 

Možemo ali i ne moramo pritisnuti dugme Update Now. Pre ažuriranje Joomle je pametno da se izvrši backup celog sajta – za svaki slučaj. Autor ovog kursa je imao vrlo neprijatno iskustvo kada je ažurirao sajt sa tek objavljenom novom verzijom. Međutim i ta nova verzija je imala nekih grešaka tako da je sajt počeo da pravi probleme. Ova greška je srećom u rekordnom roku ispravljena tako da je već sutradan se pojavila nova verzija tako da je bilo sve u redu. Bilo kako bilo, napravite rezervnu kopiju sajta pre instaliranje nove verzije.

Kada pritisnemo dugme Update now pojavljuje se sledeći ekran:

 

2 instalacija

 

Ovde imamo prikaz stare verzije skripte i oznaku nove verzije. Pritisnemo Install the Updates i proces ažuriranje kreće (traje jako kratko uglavnom). Kada se ažuriranje završi dobićemo sledeću poruku:

 

3 azuziranje

Proces ažuriranja Joomla skripte je gotov.

Međutim, nije sama skripta ta koju ćemo morati ažurirati već i svaki dodatak koji smo instalirali takođe može biti predmet ažuriranja. Obično nas Joomla o tome obavesti i ponudi nam mogućnost da ažuriramo dodatak ali možemo i sami da se zainteresujemo i ažuriramo dodatke. To radimo iz sekcije Update u okviru Menadžera ekstenzija

4 extenzion update