fruits

Da bi ste instalirali Joomlu, morate zakupiti deo servera tj. preko neke hosting kompanije zakupiti prostor na serveru zajedno sa domenom (tj. imenom sajta – adresa web sajta). Prilikom zakupa, morate voditi računa na sistemske zahteve koji su potrebni da bi se Joomla instalirala i radila a to su : apache server (verzija 2+), MySql (verzija 5.1+) i PHP (verzija 5.3). Naravno, prikazani sistemski zahtevi u smislu verzija su promenjivi kako se Joomla razvija tako da tačne sistemske zahteve uvek možete naći na Joomla sajtu. Većina hosting kompanija nudi hosting pakete koje podržavaju sve sistemske zahteve Joomle ali za svaki slučaj proverite. Posebna okolnost na koju bih morao da Vam ukažem je svakako hosting paketi sa C Panelom. C panel je mesto koje se nalazi „iza“ Vašeg sajta i omogućuje administriranjem sajtom u smislu, podešavanje mail naloga, pregled statistike, pravljenje FTP naloga, pravljenje Mysql baza i dodavanje korisnika ali isto tako i instaliranjem raznih skripti koje će se koristiti. Jedna od tih skripti je i Joomla.

Postoje dva načina instalacije Joomla sistema na server.

- Instalacija preko C-panela

cpanel

Kada udjemo u Cpanel našeg zakupljenog hosting paketa, trebali bi da vidite sliku. Ovde ćemo naći sekciju Sofware and Services koja bi trebala da izgleda ovako

2 quick install

Nakada je u ovoj sekciji postojao Fantastico sistem za instalaciju skripti sada je to QuickInstall. Kliknemo na ikonu Quickinstall i trebalo bi da se pojavi sledeća slika:

Ovde ćemo da sa leve strane pronađemo u sekciji CMS software – Joomla. Imajte na umu da, zavisno od hosting kompanije, ove skripte nisu baš sasvim ažurne tj. obično Vam bude instalirana niža verzije od najnovije verzije skripti tako da ćete nakon instalacije preko Quickinstall-a morati da raditi ažuriranje skripte koju ste ugradili. Generalno, to nije veliki problem da se uradi što zavisi od toga koliko ste stručni da ažurirate skriptu na serveru. Takodje, neke skripte su namernu na starijim verzijama zbog samog servera jer postoji mogućnost da server ne podržava najnoviju verziju skripte pa je stavljena verzija koju sistemski može biti podržana od same servera. Iz sigurnosnih razloga, pojedine hosting kompanije namerno drže na svojim serverima niže verzije određenih skripti (npr PHP skripte) ali Vam daju mogućnost da sami izaberete trenutno važeću verziju skripte.

Da pretpostavimo da zanemarite prethodno rečeno i rešite da Joomlu instalirate preko Quickinstall – izaberemo Joomla skriptu i sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

4 quick install

Ovde nam se prikazuje verzija Joomle koja je ponudjena za instalaciju, potreban prostor i zvaničan sajt Joomla projekta. Na Vama je da popunite donja polja i to putanju gde će biti instalirana Joomla (možete izabrati i poddomen) Ovo polje ostavite prazno ukoliko želite da glavan domen koristi Joomlu.

Možete omogućiti ili onemogućiti automatsko ažuriranje. Savet je da onemogućite.

Izaberite administratorsku email adresu – email adresu koji stvarno koristite jer ćete preko nje dobiti lozinku za pristup administratorskom delu sajta – znači da ponovim : email adresa koji stvarno koristite mada lozinku možete kasnije i promeniti preko cpanela.

Odredite administratorsko korisničko ime – poželjno i pametno je da to ne bude admin, administrator, vaše lično ime, ime vaše firme i tome slično. Pametno je da to bude ime koje nema neke naročite veze sa Vama ali isto tako da napravite i kombinaciju slova i brojeva. Ovo se preporučuje kako bi koliko-toliko zaštitili sajt od jedne vrste hakerskog napada o kome će biti u nekom kursu više reči.

Zadnja stavka je ime sajta i da pritisnete dugme Install now.

Kada skripta instalira sajt, izaći ćete iz Cpanel-a, proveriti Vaš mail nalog (eventualno deo sa spamom ukoliko mail server prepozna sistemski cpanel mail kao spam) prepisaćete lozinku koju ste dobili i ući u administratorski deo Vašeg novog sajta na adresi www.x-ime-vaseg-sajta-x.com/administrator, ukucati korisničko ime i lozinku i žurka može da počne.

Instalacija Joomle - zvanična.

Ma koliko instalacija preko Cpanela bila brza i jednostavna, autor ovog kursa neće puno da objašnjava zašto je zvanična instalacija bolja ili gora jednostavno ćemo prikazati ovaj, najčeći, oblik instalacije.

Prvo što morate da uradite je da sa sajta www.joomla.org skinete poslenju verziju Joomla skripte (još jednom proverite sistemske zahteve poslednje verzije i ono što Vam server nudi) – obično je zipovana pa je morate prvo raspakovati negde na svom računaru. Kada je raspakujete, preko FTP programa morate ovako raspakovane fajlove preneti na Pablic deo servera vaše prezentacije. Uh, ovo izgleda dosta komplikovano zar ne ?. Pa da se malo pojasni. Kada ste zakupili hosting paket i domen od hosting kompanije ste dobili ili podatke za pristup Cpanel-u ili zvanične podatke servera i to – podatke za ftp nalog (ime i lozinku za pristup sajtu preko ftp) i podatke za Mysql bazu podataka (naziv baze, korisničko ime i lozinku). Svi ovi podaci će Vam biti potrebni da bi ste instalirali Joomlu. Ukoliko ste dobili Cpanel, tada ćete sami morati u Cpanelu da napravite FTP nalog (koričničko ime i lozinka i dozvolu za pristup delu servera), da napravite MySql bazu podatak (odredite naziv baze i pritisnite kreiraj dugme) i da napravite Mysql korisnika (ime i lozinka) nakon čega ćete korisnika povezati sa Mysql bazom i odrediti mu privilegije (obično se sve privilegije dodeljuju).

Za prenos podataka na server se obično koristi FTP program (uglavnom svi koriste program koji se zove FileZilla – besplatan je i radi posao za koji je namenjen bez problema) Kada preko FileZille napravimo nalog (koristimo ime i lozinku koji smo dobili od hosting provajdera ili sami kreirali u Cpanelu) i povežemo se sa serverom, izvršimo prenos svih Joomla fajlova (koje smo prethodno raspakovali na našem računaru). Koliko god ovo izgledalo komplikovano u praksi nije tako.

Ok. Preneli smo fajlove i u brosweru kucamo adresu novog sajta nakon čega bi trebalo da se pojavi sledeća slika:

5 rucna instalacija

Iz priložene slike se vidi da se sama instalacija sastoji iz svega 3 koraka (kod Joomle 2.5 verzije je bilo 7 koraka).

Popunjavamo:

ime sajta, opis (može se kasnije bez problema promeniti). Kucamo mail adresu, određujemo administratorsko korisničko ime (prethodno već rečeno – niko ne prihvatajte admin i sl. imena koja imaju veze sa vama već neka to bude kombinacija slova i brojeva), unosimo administratorsku lozinku (iz bezbednosnih razloga – nemojte stavljati vase ime, datum rodjenja, ime deteta, ime ljubima i sl) već neka i lozinka bude kombinacija slova i brojeva. Lozinku morate još jednom ukucati kao potvrdu. Kada ste ovo uradili prelazimo na korak dva:

drugi korak instalacije joomle

Kako sam prethodno već rekao potrebno je da od hosting kompanije dobijete podatke o imenu mysql baze podataka, korisničko ime i lozinku ili da ih sami napravite preko Cpanela. Ovde je bitno napomenuti da ne dirate ime servera (uglavnom je to localhost osim ako nije baza na nekom drugom mestu) i prefiks tabele.

Ako smo ispravno ukucali tražene podatke prelazimo na korak 3.

treci korak instalacije joomle

Ovde je bitno da odredite da li želite instalaciju primera ili ne. Ukoliko se prvi put srećete ja Joomlom, verovatno je pametno da instalirate neke primere kako bi kasnije lakše se snašli. U tom slučaju izaberite Broshure English sample data. Ako ste već radili sa Joomlom i znate šta želite možete izabrati Ništa.

Kliknemo na plavo dugme u gornjem desnom ćošku i dobijamo sledeću sliku:

8 zavrsena instalacija

Čestitamo – Joomla je instalirana – ali za malo. Pre kraja morate obrisati instalacionu fasciklu kako se neko ne bi napravio pametan i ukucao ime vašeg sajta sa crtom i nazivom instalacione datoteke. Sve što je potrebno je da pritisnete Obriši instalacioni direktorijom i sada je kraj tj. sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

zavrsena instalacija joomle

Od izvora dva putića. Da li želite da izaberete sivu ili plavu pilulu ? Prvi je dugme ka Vašem novom sajtu a drugi je dugme ka Administratorskom delu Vašeg sajta. Izabraćemo plavu pilulu – i dolazimo do administratorskog dela sajta

10 admin deo

Ne bi bilo loše da Obeležite ovu stranicu u Vašem brosweru (bookmark this page) ili ćete izabrati teže rešenje – da svaki put ukucate adresu vašeg sajta pa kosa crta (/) administrator. Bilo kako bilo, Joomla je instalirana.

Kratak rezime – vaš novi sajt se sastoji iz dela koji vide posetioci i dela koji vide administrator (u ovom momentu). Sve promene koje napravite u administratorskom delu a potom ih sačuvate, momentalno će biti vidljive posetiocima sajta. Tako stvari funkcionišu.