fruits

Šta su meniji u Joomli – jednostavno to su moduli koji sadrže linkove ka određenim sadržajima – ti sadržaji mogu biti članci, interni ili eksterni linkovi, kontakt forme itd.

Najčešće su to članci (article) sa sadržajem koji smo prethodno kreirali ali isto i eksterni linkovi.

Obzirom da se radi o modulima – to znači da menije možemo staviti bilo gde na sajtu – jednostavno im odredimo poziciju kao svakom modulu i oni će tamo da se pojave.

Vreme je da napravimo sopstveni meni.

Prva stvar je da uđemo u padajući meni i izaberemo:

 

1 meni menager

 

2 meni menager

 

U konkretnom slučaju imamo 3 menija koji sam dobio sa samom instalacijom Joomle tj. sa instalacijom primera. Da bi smo dodali novi meni kliknemo na zeleno dugmence na kome piše New i sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

 

3 novi meni

 

Ovde sam odredio ime Novi meni, popunio polja menu type i description i pritisnuo Save & Close ili dugme Save&New (ukoliko odmah želim da napravi još jedan ili više menija).

Sledeći ekran se pojavljuje:

 

4 novi meni

 

Novi meni se pojavio ali nije potpuno upotrebljiv tj. u koloni Linked Modules stoji obaveštenje da treba da dodamo modul za ovaj tip modula. Da se vratim na početak teksta kada sam menije definisao module – to znači da treba da dodamo modul kome će se odrediti određeni parametri. Zatvaramo sve i odlazimo u Extension padajući meni tačnije Module menagment o čemu je u prethodnoj lekciji već bilo govora kako se pravi novi modul i povezuje se sa nazivom menija.

Kada smo ovu proceduru završili, dobili smo funkcionalan meni koji se nalazi na poziciji koju smo prethodno odredili. Sam meni je prazan pa je potrebno da dodamo neke stavke. Izaberemo meni i sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

 

5 dodavanje stavke

 

Kliknemo na dugme New (novo) i dobijamo sledeći ekran:

 

6 dodavanje stavke

 

Dve stavke su ovde označene sa zvezdicom : Naziv menija i Tip menija.

Određujemo kako će se stavka menija zvati i to ime će se pojaviti kao stavka menija  a zatim pritisnemo dugme Select

nakon čega će se pojaviti sledeći ekran:

 

7 dodavanje stavke

 

Ovde dobijamo spisak svih stvari sa kojima će stavka biti povezana tj. kada pritisnemo na stavku menija šta će se desiti.

Pošto je suština sajta upravo njegov sadržaj za konkretan primer ćemo odabrati Articles (članak) a zatim izabrati Single articles (pojedinačni članak). Kada smo to završili vraćamo se na prethodni ekran:

 

8 dodavanja artiikla

 

Sada dobijamo još jedan red sa zvezdicom a to je da izaberemo članak do koga će izabrana stavka menija voditi. Pritisnemo Select i izaberemo članak iz prethodno kreiranih članaka

 

.9 izbor

 

Kada smo to završili vraćamo se nazad i biramo tab Page Displey a potom i Metadata:

 

10 pagedisplay

 

U tabu page display određujemo naslov strance prilikom pregledavanja a u metadata – određujemo Meta podatke – obe stavke su vrlo značajne kako bi pretraživači indeksirali i prikazali u rezultatima pretrage Vašu stranicu.

Kada smo završili sa dodavanjem stavke menija biramo Save&Close ili Save&New za novu stavku menija.