Za razliku od zime kada dolazi do naglog isušivanja kože usled hladnoće i vetra, u letnjem dobu dolazi do problema sa suncem i znojenjem usled povećane temperature.

Velika temperatura uzrokuje aktiviranje odbrambenog sistema koji je zadužen za termoregulaciju tako da se pojačava znojenje i izbacivanje štetnih materija koji se u znoju nalaze. Takodje se pojačava i lučenje sebuma što zajedno sa znojenjem dosta utiče na povećano stvaranje akni i mitisera. Da bi se ovaj problem ublažio, potrebno je više puta umiti lice vodom kako bi se odstranio višak znoja i sebuma sa lica i istovremeno ohladiti koža.

Problem u letnjim mesecima predstavlja i boravak u prostorijama sa ugradjenim klima uradjajima. Temperaturna razlika između prostorije i spoljašnje sredine obično našom nepažnjom iznosi i do 20 stepena celzijuza. Svaki izlazak predstavlja šok za našu kožu gde dolazi do naglog skupljanja i širenja kapilara i poremećaja u cirkulaciji što se odražava na našu kožu.

Šminka predstavlja dodatni problem leti jer usled pojačanog znojenja i lučenja sebuma, dolazi do razmazivanja šminke. Rešenje može biti hidrantna šminka ali je preporučljivije da se na visokim temperaturama izbegava upotreba šminke naročito teške šminke.

Sunce je leti definitvno najače te je kožu a naročito kožu lica potrebno zaštiti. U tu svrhu trebamo koristiti kreme sa zaštitnim faktorom ali isto tako nošenjem šešira i zaštitinim naočarima možemo se zaštiti od sunca. Ozonski omotač je oštećen te UVB zraci, koje inače ozonski omotač zaustavlja, dolaze do površine zemlje. Ovi zraci su vrlo opasni i izazivaju rak kože. Iz tog razloga, potrebno je imati kremu sa zaštitinim faktorom (preporučuje se SPF 15 ukoliko se sunčate). Imajte na umu da zračenje ne dolazi samo od sunca već se oni odbijaju i od predmeta u našoj okolini.

Jedan deo UV zraka koža odbija ali dobar deo ih upije. Oni prodiru sve do derma gde izazivaju isušivanje dubljih slojeva i smanjenje aktivnosti vezivnih tkiva - kolagena i elastina čime se stvaraju uslovi za brže stvaranje bora.

Naročito treba izbegavati izlaganje sunčevim zracima u vremenu od 10 do 17 časova. Ukoliko nameravate da se sunčate, nemojte to činiti u ovom periodu. Sunčanjem u koži se povećava iskorišćenje vitamina B što dovodi do povećanog stvaranja melanina - mrkog pigmenta koji našu kožu štiti od UV zraka. Melanin koji je koža stvorila tokom sunačanja u solarijumu ili usled krema za samopotamnjivanje u principu ne štiti potpuno kožu na suncu jer solarijumi stvaraju samo UVA zrake ali ne i UVB koji su zapravo glavni izazivači svih problema koje sunčanje može da donese.

Ukoliko planirate da se sunčate, izbegavajte da uradite piling lica i tela. On će ukloniti sloj odumrlih ćelija sa naše kože čime ćemo samo stanjiti našu odbranu od štetnih UV zraka.