Kada govorimo o pravilnoj nezi koža, moramo odmah napomenuti da je to kompleksan pojam. Naime, da bi se nega pravilno vršila, moramo uzeti u obzir 4 vrlo važna parametra i to tip kože, godišnje doba, životno doba i pol.

Osnovni parametar je tip kože i prema njemu se bazira nega kože. Postoji četiri tipa kože i to normalna, masna, suva i mešovita. Uslovno se može govoriti i o petom tipu a to je osetljiva koža. Tu obično mislimo na suvu kožu koja je osetljiva na izvestan broj kozmetičkih preparata i dr. spoljnih uticaja. Kod osetljive kože se mora voditi računa o hemijskom sastavu kozmetičkih proizvoda koji se koriste u svakodnevnoj nezi - tj. oni bi morali imati što manje agresivnih supstanci. Za negu osetljive kože se koriste preparati sa oznakom "za osetljivu kožu" ali takodje se mogu koristiti i brojni preparati namenjeni deci i bebema.

Nega kože dosta zavisi i od godišnjeg doba. Zimi se koža više isušuje te je potrebno voditi računa o odgovarajućoj hidrataciji dok je leti zbog sunca i vrućina , koža izložena većem lučenju znoja i sebuma te je potrebno dodatno je očistiti je i zaštiti je kremom sa zaštitnim faktorom kako sunce ne bi oštetilo kožu.

Jesen i proleće pokazuju oscilacije u temperaturama i vlažnosti te je u skladu sa situacijom treba odgovarajuće negovati.

Starosno doba isto je vrlo važno za pravilnu negu kože. Starija koža je sklona borama usled oštećenja kolagenih i vezivnih tkiva dok je mladu kožu potrebno na odogovarajući način zaštiti od isušivanja i dr. oblika oštećenja.

Koža muškarca i žene nije ista. U ovoj školi, muškarci su neopravdano zapostavljeni ali je i njima potrebna nega. Muška koža je deblja i usled delovanja testesterona ali većina stvari rečeno za žensku kožu odnosi se i na mušku kožu.

Osim ovih glavnih parametara u odredjivanju nege kože, moramo razmotriti i neke sporedne faktore kao što je izbor kozmetičkih preparata, poznavanje načina delovanja kozmetičkih preparata na kožu, doba dana, atmosferske prilike i dr.

Vrlo je važno napomenuti da nega kože mora biti stalna i pažljiva. Zapostavljanje naše kože će se nam se kad tad osvetiti u vidu bora i opuštanja kože.