Od svih tipova kože, masan tip kože je najotporniji i sporije stari u odnosu na ostale tipove. Medjutim, ovaj tip kože je u mladjem dobu veoma sklon mitiserima i aknama.

Lojne žlezde luče više sebuma u odnosu na ostale tipove kože. Sebum zajedno sa znojem na površini stvara jak hidrolipidni sloj koji sprečava isušivanje kože i prodor mikroorganizama. Zadržavanjem vlage u epidermu i dermu, usporava se starenje kože i pojavu bora medjutim usled pojačanog lučenja sebuma, češće se javljaju akne i mitiseri. U odnosu na ostale tipove kože, masan tip kože je sjajan i sa izraženijim porama.

Kod nege ovog tipa kože moramo obratiti pažnju na sledeće:

- čišćenje lica mora biti svakodnevno i to najmanje dva puta (npr. ujutru i uveče). Ne treba preterivati sa čišćenjem, jer ćemo ukloniti zaštitini hidrolipidni sloj što će opet podstaći veće lučenje lojnih žlezdi. Od sredstava za čišćenje, preporučljivo je mleko za čišćenje, gel i upotreba tonika. Sapun specijalno napravljen za čišćenje lica se takodje može koristiti. Jutarnje čišćenje može se izvršiti vodom i to prvo mlakom koja će odstraniti višak sebuma a potom hladnom koja će suziti pore.

Parenje lica je takodje dozvoljeno jednom nedljeno - ono će proširiti i očistiti pore na licu.

- PILING - jednom nedeljno piling je obavezan. Njime ćemo ukloniti mrtve ćelije sa površine čime ćemo delimično sprečiti nastanak akni i mitisera

Maske - jednom nedeljno staviti masku pravljenu specijalno za ovaj tip kože. Poželjno je povremeno staviti masku za skupljanje pora.

Stavljanje šminke može predstavljati problem obzirom da često dolazi do razmazivanja. Šminku stavljati na čisto lice i po mogućnosti koristiti šminku namenjenu masnoj koži ili vodootpornu šminku.

Hidrantna krema se takodje nanosi (zimi obavezno) s tim što bi trebalo paziti da ne sadrži masne sastojke i da se ne stavi u preteranom sloju koga koža neće moći da upije.

Ishrana - pojačano lučenje lojnih žlezdi u manjoj meri zavisi i od ishrane. Ona ne bi trebalo da bude masna i veoma kalorična već treba više koristi voće, mlečne proizvode, ribu i dr. Alkohol izbegavati zbog toga što stimuliše cirkulaciju a takodje treba ostaviti pušenje.

Ukoliko imate masan tip kože, sklonite kosu sa čela jer će ona još više podstaći lučenje znoja i sebuma a samim tim i veći broj akni.

Obaveza ukoliko imate masan tip kože je jednom mesečno tretman lica u kozmetičkom salonu.