Osnovna karakteristika suve kože je da lojne žlezde luče manje sebuma u odnosu na ostale tipove kože (normalnu i masnu) što dovodi to tanjeg zaštitnog hidrolipidnog sloja na površini kože. Obzirom da ovaj sloj slabije zadržava vlagu u koži, rezultat je suva koža. Suva koža zbog tanjeg sloja je često i vrlo osetljiva koža te moramo da je pažljivo negujemo a sklona je prevremenom starenju i naročito stvaranju bora oko očiju. Dobra strana suve kože je što je manje sklona aknama.

Veoma je važno da se sa nagom ove kože počne što ranije i da ona bude svakodnevna i bez izuzetaka i opravdanja.

Čišćenje kože mora se vršiti svakodnevno i pri tom je najstrože zabranjeno korišćenje klasičnih sapuna i tonika sa alkoholom koji će ovu kožu dodatno isušiti. Večernje čišćenje obavezno vršiti sa mlekom za čišćenje ako je moguće sa oznakom za suvu kožu. Mleko neće narušiti ph vrednost niti isušiti kožu. Nakon čišćenja, obavezno isprati lice vodom. Vruća i vrlo topla voda kao i parenje lica u slučaju suve kože se nipošto ne preporučuju zbog dodatnog isušivanja kože. Jutarnje čišćenje se svodi na vodu.

Osobama sa suvom kožom se preporučuje da dnevno popiju bar 2 litre vode kako bi se izvršila hidratacija kože iznutra.

Piling lica sprovoditi jednom nedeljno uz korišćenje piling sredstva u obliku gela koji ćemo vrlo blagim pokretima trljati lice. Pokreti moraju biti blagi kako se ne bi oštetila koža koja je inače zbog nedostatka vlage, osetljiva i zategnuta.

Maska se stavlja jednom nedeljno i to isključivo maska na kojoj je jasno naznačeno da je namenjena suvom tipu kože. Korišćenje parafina je takodje pozitivno.

Stavljanje hidrantne kreme je obavezno. Ujutro stavljati hidrantnu kremu (ukoliko je moguće sa jojobinim uljem koji je zamena za ljudski sebum) a uveče hranljivu kremu sa vitaminima A i E. Ukoliko imate preko 35 godina, krema sa koenzimom Q10 je takodje preporučljiva.

Ukoliko imate više od 25 godina, korišćenje antirida za predeo oko očiju je veoma poželjan.

Obzirom na opasnost UVB zraka tokom leta, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom kako zraci ne bi dodatno oštetili kolagena vlakna.

Zimska nega ove kože je dosta problematična obzirom da hladnoća i suv vazduh u prostorijama dodatno isušuju kožu. Prostorije u kojima se boravi, usled grejanja se vazduh isušuje te se moraju preduzeti mere da se dodatno ovlaže a samu kožu je potrebno dodatno ovlažiti hidrantnim kremama.

Jednom mesečno bi trebalo u kozmetičkom salonu, staviti parafinsko pakovanje kako bi se izvršili ovlaživanje kože.