https protokol u elektronskoj trgovini

 

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je sigurnosni protokol koji obezbeđuje enkripciju podataka između veb servera i korisničkog pregledača. U elektronskoj trgovini, korišćenje HTTPS protokola je od ključnog značaja zbog osetljivih informacija koje se prenose, kao što su podaci o kreditnim karticama, adrese i drugi lični podaci kupaca.

Evo nekoliko razloga zašto je HTTPS važan u elektronskoj trgovini:

  1. Sigurnost podataka: Enkripcija podataka obezbeđuje da osetljive informacije poput brojeva kreditnih kartica i ličnih podataka kupaca budu zaštićene od neovlašćenog pristupa tokom prenosa.
  2. Poverenje kupaca: Kada korisnici vide "https://" i ikonu zaključanog katanca u adresnoj traci svog pregledača, to im pruža dodatno poverenje u bezbednost sajta. To može povećati verovatnoću da će izvršiti transakciju na sajtu.
  3. SEO značaj: Google i druge pretraživačke mašine daju prednost HTTPS sajtovima u svojim rezultatima pretrage. To znači da će sajtovi koji koriste HTTPS imati bolju rangiranu poziciju u pretrazi, što može dovesti do većeg broja poseta.
  4. Usklađenost sa propisima: Mnogi propisi i standardi (kao što su PCI DSS za zaštitu podataka o platnim karticama) zahtevaju korišćenje HTTPS-a za zaštitu osetljivih informacija.
  5. Zaštita od napada: HTTPS pruža zaštitu od različitih vrsta napada, uključujući napade man-in-the-middle, sniffing podataka i lažiranje podataka.

Da bi Vaš sajt imao oznaku https, morati imate ssl sertifikat. Preko ovog sertifikata se vrši enkripcija podataka na samom sajtu kako bi se sprečile hakerski napadi i drugi oblici zloupotrebe koji su prethodno navedeni. Bitno je da znate da ssl sertifikat možete zasebno kupiti što je preporučljivo kada je u pitanju velika prodavnica ili koristiti besplatnu varijantu koju često nude hosting kompanije kada vam prodaju hosting pakete pa je https jedna od besplatnih pogodnosti.

AKo pogledate u svom pretraživaču videćete da se ssl sertifikat koristi iako nije web prodavnica i to zahvaljujući besplatnom ssl sertifikatu dobijenom od hosting kompanije na kojoj je sajt postavljen.