Joomla je skripta koja se stalno menja. Tim programera konstantno radi na unapređenju same skripte ali isto tako i na otklanjanju grešaka i bezbednostnih pretnji. Kada se otkrije greška koja može predstavljati potencijalnu opasnost po sam joomla sajt, tim programera ispravi grešku i to objavi kroz novu verziju. Dobro je da ne moramo ponovo instalirati i podešavati sajta već je potrebno ažurirati sam sajt.

Pojava nove verzije je vidljiva kada se ulogujemo na administratorski deo sajta i to u gornjem delu panela se pojavljuje poruka da je nova verzija Joomle dostupna i imate dugme Update now

Možemo ali i ne moramo pritisnuti dugme Update Now. Pre ažuriranje Joomle je pametno da se izvrši backup celog sajta – za svaki slučaj. Autor ovog kursa je imao vrlo neprijatno iskustvo kada je ažurirao sajt sa tek objavljenom novom verzijom. Međutim i ta nova verzija je imala nekih grešaka tako da je sajt počeo da pravi probleme. Ova greška je srećom u rekordnom roku ispravljena tako da je već sutradan se pojavila nova verzija tako da je bilo sve u redu. Bilo kako bilo, napravite rezervnu kopiju sajta pre instaliranje nove verzije.

Kada pritisnemo dugme Update now bićete preusmereni na deo Joomle sa ažuriranjem

Ovde imamo prikaz stare verzije skripte i oznaku nove verzije. Pritisnemo Install the Updates i proces ažuriranje kreće (traje jako kratko uglavnom).

Osim samog sistema Joomle - komponente, moduli, pluginovi i maske se takođe mogu updejtovati na nove verzije. Kod nekih dodataka se to radi automatski a kod  nekih ne.

Važna napomena - ako ste instalirali razne komponente, module i pluginove na sajt- može se desiti da neki od tih dodataka neće raditi sa novom verzijom tako da ćete morati i njih da ažurirate. Negde sistem sam pronalazi ažuriranje za dodatke a nekada ćete morati skinuti ručno novu verziju dodatka (ako naravno postoji) .