Šta su meniji u Joomli – jednostavno to su moduli koji sadrže linkove ka određenim sadržajima – ti sadržaji mogu biti članci, interni ili eksterni linkovi, kontakt forme itd.

Najčešće su to članci (article) sa sadržajem koji smo prethodno kreirali ali isto i eksterni linkovi.

Obzirom da se radi o modulima – to znači da menije možemo staviti bilo gde na sajtu – jednostavno im odredimo poziciju kao svakom modulu i oni će tamo da se pojave.

Vreme je da napravimo sopstveni meni.

Prva stvar je da uđemo u padajući meni i izaberemo

2 meni

U konkretnom slučaju imamo 2 menija koji sam dodao prema svojoj potrebi. Da bi smo dodali novi meni kliknemo na zeleno dugmence na kome piše New i sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

2 dodavanje menija

Ovde sam odredio ime Novi meni, popunio polja menu type i description i pritisnuo Save & Close ili dugme Save&New (ukoliko odmah želim da napravi još jedan ili više menija).

Sledeći ekran se pojavljuje:

2 meni

Novi meni se pojavio ali nije potpuno upotrebljiv tj.  stoji obaveštenje da treba da dodamo modul za ovaj tip menija. Da se vratim na početak teksta kada sam menije definisao module – to znači da treba da dodamo modul kome će se odrediti određeni parametri. Zatvaramo sve i odlazimo u Extension padajući meni tačnije Module menagment  i dobijamo sledeći ekran.

moduli 1

Biramo New

moduli 2

Iz padajućeg menija izaberemo tip modula Meni i dobijamo sledeći ekran

moduli 3

 

Ovde je važno da odredim naziv modula, da ga linkujemo sa određenim menijem, da odredimo da li će naziv biti vidljiv (negde ne želimo da bude vidljiv) i odredimo poziciju na maski gde će modul da se pojavi (vrlo bitno - znači vrlo bitno)

Kada smo ovu proceduru završili, dobili smo funkcionalan meni koji se nalazi na poziciji koju smo prethodno odredili. Sam meni je prazan pa je potrebno da dodamo neke stavke. Izaberemo meni koji sam prethodno napravio i dodao mu modul LInkovi i sledeći ekran bi trebao da se pojavi

meniji 1

Kliknemo na dugme New (novo) i dobijamo sledeći ekran

meniji 2

 

Dve stavke su ovde označene sa zvezdicom i Naziv menija i Tip menija.

Određujemo kako će se stavka menija zvati a zatim pritisnemo dugme Select

nakon čega će se pojaviti sledeći ekran

meniji 3

Ovde dobijamo spisak svih stvari sa kojima će stavka biti povezana tj. kada pritisnemo na stavku menija šta će se desiti. Za ovaj primer izabraću stavku menija System Links

meniji 4

Sledeći ekran bi trabao da se pojavi

meniji 5

 

Ovde ukucavam naziv stavke menija (diskont-rs), url (http://www.diskont.rs) i mogu odrediti Target Window (da li želim da navedeni link vodi do novog prozora ili da se otvori u istom prozoru tj da izađemo ili ne iz ovog sajta)

Osim ovog lošeg primera, stavke menija mogu da budu i najčešće jesu Članci (koje smo prethodno kreirali) ali isto tako i kontakt forme itd.

Kada smo završili sa dodavanjem stavke menija biramo Save&Close ili Save&New za novu stavku menija.