Calc je program za tabelarno proračunavanje i sastavni je deo Libre Office paketa

Što se tiče samog programa, kod korisnika naročito početnika, svaki program ovog tipa izaziva nerazumevanje medjutim cilj ovog kursa je da vas sa ovim sjajnim programom upozna i pokuša da ga demistifikuje kako bi ga u potpunosti iskoristili za svoje potrebe.


Ono što Calc kao i ceo Libre Office.org paket naročito stavlja u prvi plan je besplatnost. Možete ga koristiti i instalirati ali isto tako ovaj paket je i multiplatformski tj. postoje verzije paketa i za Windows i Linux tako da što god da uradite, bićete apsolutno sigurni da će se moći prikazati na računaru koji koristi drugi sitem.

Calc je pandam svom mnogo moćnijem i jačem bratu – Microsoft Excelu. Excelov format je u potpunosti podržan tj. gotovo svaki dokument kreiran u Excelu može biti otvoren i editovan u Calcu. Sa druge strane, Calc podržava opciju snimanja u Excel formatu tako da ono što budete kreirali u Calcu, moći će da otvori i korisnik Excela. Još jedna korisna stvar a vezana je za Calc je što može da snimi dokument u PDF fajlu tako da ste 100% sigurni da će ono što ste zamislili biti prikazano na drugom računaru.

Osnovna namena mu je tabelarno proračunavanje – drugim rečima, ukoliko imate dokument kod koga je potrebno izvršiti odredjena proračunavanja, Calc je pravo rešenje. On će vas rasteretiti brojnih matematičkih operacija a na Vama je samo da ispravno unesete trežene parametre (na primer : cena robe, količina robe itd).

Calc je našao primenu u brojnim računovodstvenim izveštajima i dokumentima. Za tu namenu postoje specijalizovani programi, medjutim fleksibilnost koju Calc pruža da se odredjeni dokument napravi i da se zadaju forumule za proračunavanje, doprinela je njegovoj širokoj rasporstranjenosti i velikoj popularnosti. Calc će se, ukoliko se pravilno nauči, vrlo lako i brzo prilagoditi svakom zadatku i situaciji.

Osim tabelarnih proračunavanja, pojedinci ga koriste i kao bazu podataka mada ovo i nije baš preporučljivo obzirom da za tu namenu postoji specijalizovani program koji se zove Base.

Odredjeni promotivni sadžaji preduzeća se takodje izradjuju u Calcu odnosno Microsoft Excelu. Setite se samo koliko ste puta dobili cenovnik nekog preduzeća u excel formatu.

Sve ovo bi trebalo predstavljati dovoljan razlog da vas podstankne da Calc naučite da koristite i prilagodite ga svojim svakodnevnim potrebama. Ovaj kurs je namenjem da Vam pomogne u tome. Dobro ga proučite, namenjen je početnicima i pisan vrlo jasnim jezikom. Čak i iskusni korisnici će svoja znanja obnoviti ali i ponešto možda i naučiti.