Pod pretpostavkom da ste instalaciju završili uspešno, ušli ste u administratorski deo i sledeći ekran bi trebao da se pojavi ispred Vas.

1 administracija pocetni

Ako se prvi put srećete sa administratorskim delom, možda izgleda strašno ali nije tako. Prvi korak koji ćemo uraditi je da izaberemo globalnu konfiguraciju (sa leve strane – odsek Configuration – Global configuration i dobijamo sledeći ekran:

2global configuration

Prvo što ćemo uraditi je da sajt deaktiviramo za posetioce – tj da ne gledaju instalacioni primer na kome ništa ne piše (bar ništa značajno ne piše) ulazimo u sekciju Site offline i izaberemo YES

Ukucaćemo ime sajta (prvi red) , izabrati u delu Site Offline – Yes (druga red) potom pritisnuti u gornjem levom uglu Save. Promene su sačuvane, posetioci više neće videti sajt već pozdravnu poruku koju možete promeniti tako što ćete ukucati šta želite u polju Custom message.

Za početak, kada smo u Configuraciji možemo i da ukucamo meta podatke o sajtu kako bi Vas posetioci lakše preko pretraživača našli.

Popunite prazna polja s tim što ćete kod Site Meta Keywords ukucavati ključne reči sajta sa zarezom i razmakom iza zareza.

Kada završimo u gornjem levom uglu kucamo Save &Close i ponovo smo na glavnoj strani administratorskog dela.

Sami meniji administratorskog dela se nalaze u gornjem delu i izgledaju :

6 meniji

U svakodnevnom radu najviše ćete koristiti padajuće menije Menus, Content i Extension dok ćete ostale manije tu i tamo koristiti.

Da bi smo izašli iz administratorskog dela, moramo iza gornjeg desnog ugla da izaberemo logout kao što se iz priložene slike i da videti.

5 izlazak

Pored dugmeta sa točkićem se nalazi i naziv vašeg sajta (u mom slučaju je to linkovia) i kad na njega pritisnemo u novom prozoru ćete se naći u delu sajta koji posetioci vide. Ovo je dosta korisna i vrlo značajna stvar koju ćete često koristiti da bi proverili promene koje ste napravili u administratroskom delu kako izgledaju u delu za posetioce.