Ma koliko instalacija preko Cpanela bila brza i jednostavna, autor ovog kursa neće puno da objašnjava zašto je zvanična instalacija bolja ili gora jednostavno ćemo prikazati ovaj, najčeći, oblik instalacije.

Prvo što morate da uradite je da sa sajta www.joomla.org skinete poslednju verziju Joomla skripte (još jednom proverite sistemske zahteve poslednje verzije i ono što Vam server koji ste zakupili za hosting vašeg sajta nudi) – obično je zipovana pa je morate prvo raspakovati negde na svom računaru. Kada je raspakujete, preko FTP programa morate ovako raspakovane fajlove preneti na Pablic deo servera vaše prezentacije. Uh, ovo izgleda dosta komplikovano zar ne ?. Pa da se malo pojasni. Kada ste zakupili hosting paket i domen od hosting kompanije ste dobili ili podatke za pristup Cpanel-u ili zvanične podatke servera i to – podatke za ftp nalog (ime i lozinku za pristup sajtu preko ftp) i podatke za Mysql bazu podataka (naziv baze, korisničko ime i lozinku). Svi ovi podaci će Vam biti potrebni da bi ste instalirali Joomlu. Ukoliko ste dobili Cpanel, tada ćete sami morati u Cpanelu da napravite FTP nalog (koričničko ime i lozinka i dozvolu za pristup delu servera), da napravite MySql bazu podataka (odredite naziv baze i pritisnite kreiraj dugme) i da napravite Mysql korisnika (ime i lozinka) nakon čega ćete korisnika povezati sa Mysql bazom i odrediti mu privilegije (obično se sve privilegije dodeljuju).

Za prenos podataka na server se obično koristi FTP program (uglavnom svi koriste program koji se zove FileZilla – besplatan je i radi posao za koji je namenjen bez problema) Kada preko FileZille napravimo nalog (koristimo ime i lozinku koji smo dobili od hosting provajdera ili sami kreirali u Cpanelu) i povežemo se sa serverom, izvršimo prenos svih Joomla fajlova (koje smo prethodno raspakovali na našem računaru). Koliko god ovo izgledalo komplikovano u praksi nije tako.

Ok. Preneli smo fajlove i u brosweru kucamo adresu novog sajta nakon čega bi trebalo da se pojavi sledeća slika:

1 pocetni ekran

Iz priložene slike se vidi da se sama instalacija sastoji iz svega 4 koraka (kod Joomle 2.5 verzije je bilo 7 koraka)

Pre nego što počnete, izaberite promenu jezika tako da bi trabalo da se pojavi sledeći ekran (isti kao prethodni samo na srpskom jezikua:

2 pocetni ekran srpski

Popunjavamo Ime sajta, opis (može se kasnije bez problema promeniti). Kucamo mail adresu, određujemo administratorsko korisničko ime (prethodno već rečeno – nikako ne prihvatajte admin i sl. imena koja imaju veze sa vama već neka to bude kombinacija slova i brojeva), unosimo administratorsku lozinku (iz bezbednosnih razloga – nemojte stavljati vase ime, datum rodjenja, ime deteta, ime ljubimaca i sl) već neka i lozinka bude kombinacija slova i brojeva. Lozinku morate još jednom ukucati kao potvrdu. Kada ste ovo uradili prelazimo na korak dva:

3 korakdva podaci

Kako sam prethodno već rekao potrebno je da od hosting kompanije dobijete podatke o imenu mysql baze podataka, korisničko ime i lozinku ili da ih sami napravite preko Cpanela. Ovde je bitno napomenuti da ne dirate ime servera (uglavnom je to localhost osim ako nije baza na nekom drugom mestu) i prefiks tabele.

Ako smo ispravno ukucali tražene podatke prelazimo na korak 3.

4 koraktri pregledpodataka

Ovde je bitno da odredite da li želite instalaciju primera ili ne. Ukoliko se prvi put srećete ja Joomlom, verovatno je pametno da instalirate neke primere kako bi kasnije lakše se snašli. U tom slučaju izaberite Broshure English sample data. Ako ste već radili sa Joomlom i znate šta želite možete izabrati Ništa.

Kliknemo na plavo dugme u gornjem desnom ćošku i dobijamo sledeću sliku:

5 jomla je instalirana

Čestitamo – Joomla je instalirana – ali za malo. Pre kraja morate obrisati instalacionu fasciklu kako se neko ne bi napravio pametan i ukucao ime vašeg sajta sa crtom i nazivom instalacione datoteke. Sve što je potrebno je da pritisnete Obriši instalacioni direktorijom i sada je kraj tj. sledeći ekran bi trebao da se pojavi:

5 jomla je instalirana 2

Od izvora dva putića. Da li želite da izaberete sivu ili plavu pilulu ? Prvi je dugme ka Vašem novom sajtu a drugi je dugme ka Administratorskom delu Vašeg sajta. Izabraćemo plavu pilulu – i dolazimo do administratorskog dela sajta

10 admin deo

Ne bi bilo loše da Obeležite ovu stranicu u Vašem brosweru (bookmark this page) ili ćete izabrati teže rešenje – da svaki put ukucate adresu vašeg sajta pa kosa crta (/) administrator. Bilo kako bilo, Joomla je instalirana.

Kratak rezime – vaš novi sajt se sastoji iz dela koji vide posetioci i dela koji vide administrator (u ovom momentu). Sve promene koje napravite u administratorskom delu a potom ih sačuvate, momentalno će biti vidljive posetiocima sajta. Tako stvari funkcionišu.